Οικονομική Εργασίας και Εργασιακές Σχέσεις

Καραμάνης Κωνσταντίνος

Περιγραφή

Η Οικονομική της Εργασίας εξετάζει τις οικονομικές πτυχές της εργασίας χρησιμοποιώντας περισσότερο εργαλεία της οικονομικής, όπως οι καμπύλες αδιαφορίας και τα μαθηματικά.

Οι Εργασιακές Σχέσεις εξετάζουν τις εργασιακές πτυχές της οικονομίας χρησιμοποιώντας κυρίως κοινωνιολογικά, θεσμικά και ιστορικά δεδομένα.

Τα βασικότερα κοινά ζητήματα που εξετάζουν είναι: η απασχόληση και η ανεργία, οι μισθοί, οι όροι και συνθήκες εργασίες κλπ.

Κωδικός: ACC105
Κατηγορία: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση

Θεματικές Ενότητες

Σκοπός της ενότητας είναι να ορίσει επακριβώς το αντικείμενο μελέτης των οικονομικών της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, παραθέτοντας ένα σύνολο εισαγωγικ'ων ορισμών σχετικά με το τι είναι εργασία, ποιοί είναι οι θεσμικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε αυτή, ποιά τα μη οικονομικά χαρακτηριστικά της εργασίας. Η ενότητα, τέλος, κάνει σύντομη αναφορά στις θεωρίες των οικονομικών της εργασίας στα πλαίσια της Νεοκλασικής, Θεσμικής και Νεομαρξιστικής σχολής.

 

Λέξεις Κλειδιά: εργασία, εργασιακές σχέσεις, Θεωρίες εργασίας 

Στην παρούσα ενότητα αναλύεται η λειτουργία της αγοράς εργασίας. Παρουσιάζονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και ζήτηση εργασίας με στόχο να προσδιοριστούν οι  αντίστοιχες καμπύλες. Στο πλαίσιο αυτό αναλύονται οι έννοιες των ελαστικότητων για την  προσφορά και ζήτηση εργασίας καθώς και οι παράγοντες που επιδρούν επ' αυτών.

 

Λέξεις Κλειδιά : προσφορά εργασίας, ζήτηση εργασίας, ελαστικότητα προσφοράς - ζήτησης, εισοδηματικός περιορισμός

Στην ενότητα γίνεται διάκριση της αμοιβής κατά χρόνο και κατ' απόδοση. Γίνεται αναφορά στον προσδιορισμό του μισθού και της απασχόλησης, υπό την υπόθεση πλήρους ανταγωνισμού τόσο στην αγορά εργασίας όσο και σ' εκείνη του προϊόντος, ενώ παράλληλα  εξετάζονται οι μεταβολές στον μισθό και την απασχόληση που προκύπτουν έπειτα από αύξηση είτε της προσφοράς, είτε της ζήτησης για εργασία. Τέλος η ενότητα κλείνει  με αναφορά στο περιεχόμενο και τα είδη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Λέξεις  Κλειδία : προσφορά και ζήτηση εργασίας, ισορροπία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Στην ενότητα σχολιάζεται το περιεχόμενο των κλαδικών, ομοιεπαγγελματικών, επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναλύεται ο όρος της δεσμευτικότητας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Τέλος η ενότητα κλείνει με την οριοθέτηση της διάκρισης μεταξύ νόμιμου και συμβατικού μισθού.

 

Λέξεις Κλειδιά: δεσμευτικότητα, αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, νομικός - συμβατικός μισθός

Η ενότητα αναλύει τον υπολογισμό της μηνιαίας αμοιβής και τους παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν το ύψος του βασικού μισθού.  Γίνεται αναφορά στα διάφορα είδη επιδομάτων, όπως για παράδειγμα στο επίδομα ωρίμανσης, γάμου, τέκνων, σπουδών, επικινδυνότητας. Η ενότητα κλείνει με πρακτικά παραδείγματα υπολογισμού του μισθού.

 

Λέξεις Κλειδιά: επιδόματα, βασικός μισθός, ημερομίσθιο

Η ενότητα πραγματεύεται τον κατώτατο μισθό και διατυπώνει τους καθοριστικούς παράγοντες διαμόρφωσης του. Γίνεται ιστορική αναδρομή μέχρι σήμερα στο θεσμικό πλαίσιο που τον περιβάλλει, ενω η ενότητα κλείνει με την ανάλυση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών καθώς και την οριοθέτηση της διάκρισης μεταξύ μικτού και καθαρού μισθού.

 

Λέξεις Κλειδιά: κατώτατος - μικτός - καθαρός μσθός, εργοδοτικές - εργατικές εισφορές

Η ενότητα αναλύει από οικονομικής σκοπιάς το θέμα της μετανάστευσης, εξετάζοντας τα οικονομικά και μη οικονομικά κίνητρα πραγματοποίησης. Η ατομική απόφαση  αναλύεται στο πλαίσιο σύγκρισης των προεξοφλημένων εισοδηματικών ροών με το κόστος  μετανάστευσης το οποίο προσδιορίζεται από την ψυχολογική και οικονομική διάσταση. Τέλος αναλύονται οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στον μισθό και την απασχόληση στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας.

 

Λέξεις Κλειδια: μετανάστευση, λήψη απόφασης, επιπτώσεις μετανάστευσης στην αγορά εργασίας

Η ενότητα παραθέτει σειρά ορισμών για το εργατικό δυναμικό, τον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό, την απασχόληση, τις μορφές απασχόλησης, την ανεργία και τα  είδη της (διαρθρωτική, κυκλική, εποχική, τριβής).

 

Λέξεις Κλειδιά: εργατικό δυναμικό, απασχόληση, ανεργία διαρθωτική-κυκλική-εποχική-τριβής

Η ενότητα εξετάζει τις ροές στην αγορά εργασίας, την συνθήκη πλήρους απασχόλησης του εργατικού δυναμικού με την χρήση της καμπύλης Beveridge.

 

Λέξεις Κλειδιά: ροές, πλήρης απασχόληση, καμπύλη Beveridge

Η ενότητα παρουσιάζει την βραχυχρόνια και μακροχρόνια σχέση του τρίπτυχου ανεργίας, ονομαστικού μισθού και πληθωρισμού, όπως η τελευταία εκφράζεται από την καμπύλη Phillips. Παράλληλα αξιολογούνται τα σημεία της καμπύλης σε σχέση με τις επιλογές της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Η ενότητα κλείνει με την έννοια του φυσικού ποσοστού ανεργίας, την παρουσίαση της θεωρίας για τον μισθό ανταποδικότητας, ενώ τέλος γίνεται αναφορά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της ανεργίας.

 

Λέξεις Κλειδία: καμπύλη Phillips, φυσικό ποσοστό ανεργίας

Η ενότητα δίνει τον ορισμό των εργατικών σωματείων αναλύοντας εμβριθώς τους σκοπούς ύπαρξης τους. Το χαρακτηριστικό της αντιφατικότητας είναι το επόμενο θέμα που αναλύεται ενω στην συνέχεια γίνεται παρουσίαση των περιορισμών που υφίστανται τα εργατικά σωματεία στο πλαίσιο της αγοράς. Η ενότητα κλείνει με την παράθεση του ορισμού για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αναλύοντας όρους όπως η διαπραγματευτική ισχύς, ενω γίνεται αναφορά και στις μεθόδους διαπραγμάτευσης (πειθώ, απειλή για απεργία, απεργία, μείωση της παραγωγικότητας, καταναλωτικός αποκλεισμός, διαμεσολάβηση).

 

Λέξεις Κλειδιά: εργατικά σωματεία, συλλογικές διαπραγματεύσεις

 

Η ενότητα πραγματεύεται την χρονική διάρκεια των απεργιών αντιπαραβάλλοντας προς τον σκοπό τούτο τα συγκρουόμενα συμφέροντα εργοδότη - σωματείων στο πλαίσιο μιας διαγραμματικής ανάλυσης. Επιπροσθέτως διερευνώνονται οι επιδράσεις των εργατικών σωματείων στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα εξετάζονται οι επιδράσεις ως πρός τους μισθούς, την παραγωγικότητα, την κατανομή των πόρων, την διανομή του εισοδήματος. Τέλος παρουσιάζονται οι διακρίσεις των εργατικών σωματείων σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, επιχειρησιακά, κλαδικά κ.ο.κ

 

Λέξεις Κλειδιά: διάρκεια απεργίας, εργατικά σωματεία και αγορά εργασίας

Στην ενότητα αυτήν τέλος παρουσιάζονται οι διακρίσεις των εργατικών σωματείων σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, επιχειρησιακά, κλαδικά κ.ο.κ

 

Λέξεις - Κλειδιά: επιχειρησιακά, κλαδικά

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  3269
Αρ. Προβολών :  37107

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -