Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων

Διακομιχάλης Μιχαήλ

Περιγραφή

Ο σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των τεχνικών ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων που είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της ρευστότητας, αποδοτικότητας, κερδοφορίας και της κεφαλαιακής διάρθρωσης μιας επιχείρησης καθώς και στην χρήση της αξιολόγησης στη λήψη αποφάσεων. Συνοπτικά θα ασχοληθούμε με τις παρακάτω έννοιες: 

  • έννοια - φύση - σκοποί της ανάλυσης,
  • επιλογή οικονομικών στοιχείων - αξιολόγηση και ερμηνεία,
  • μέθοδοι ανάλυσης - εισαγωγή,
  • κάθετη ανάλυση στα αποτελέσματα χρήσεως,
  • οριζόντια ανάλυση - έννοια και σπουδαιότητα,
  • αριθμοδείκτες τάσεις,
  • ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων με αριθμοδείκτες, έννοια - στόχοι - σπουδαιότητα,
  • συγκριτική αξία - πρότυπα συγκρίσεων,
  • κατηγορίες αριθμοδεικτών,
  • περιορισμοί της ανάλυσης με δείκτες,
  • δείκτες ρευστότητας - δραστηριότητας - αποδοτικότητας - διάρθρωσης κεφαλαίων και βιωσιμότητας - δείκτες επενδυτικοί.
Κωδικός: ACC106
Κατηγορία: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση

Θεματικές Ενότητες

Η ενότητα εισάγει τον ενδιαφερόμενο στο περιεχόμενο και τις αρχές της χρηματοοικονομικής λογιστικής. Αναλύει διεξοδικά την σημασία που έχει ο πληροφοριακός χαρακτήρας για την επιχείρηση, το κράτος, τους επενδυτές και τις συνδεόμενες επιχειρήσεις.

 

Λέξεις Κλειδιά : οικονομικές καταστάσεις, επιχείρηση, λήψη σωστών αποφάσεων

Οι σκοποί της ενότητας είναι:

  • Να δείξει ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την ανάλυση λογιστικών καταστάσεων
  • Ποιες είναι οι λογιστικές καταστάσεις
  • Και τέλος ποιες οι μέθοδοι και τεχνικές της ανάλυσης

 

Λέξεις κλειδιά: πιστωτές, προμηθευτές, πελάτες, εργαζόμενοι, κράτος, ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να αναλύσουμε την πρώτη από τις τεχνικές ανάλυσης που αναφέρθηκαν στο τέλος της Ενότητας 2, την κάθετη ή διαστρωματική ή κοινού μεγέθους ανάλυση αναφέροντας τον ορισμό και παραδείγματα για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος που χρησιμοοποιείται.

 

Λέξεις κλειδιά: κάθετη ανάλυση, ποσοστιαία βάση, ετήσια σύγκριση στοιχείων

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να συνεχίσουμε την παρουσίαση παραδειγμάτων έτσω ώστε να γίνει κατανοητή η κάθετη ή Διαστρωματική ή Κοινού μεγέθους ανάλυση.

 

Λέξεις - Κλειδιά: αποτελέσματα χρήσεως, περιθώριο κέρδους.

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να αναλύσουμε την τρίτη από τις τεχνικές ανάλυσης που αναφέρθηκαν στο τέλος της Ενότητας 2, τους αριθμοδείκτες.

 

Λέξεις κλειδιά: δείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας, διάρθρωσης κεφαλαίων και βιωσιμότητας, επενδυτικοί δείκτες

Στην ενότηα αυτή θα προχωρήσουμε στην παρουσίαση της δεύτερης τεχνικής ανάλυσης δεδομένων και στοιχείων που αφορούν μια επιχείρηση και αυτή η Συγκριτική ή Διαχρονική Ανάλυση.

 

Λέξεις κλειδιά: χρηματοοικονομική θέση επιχείρησης, κατηγοριοποίηση στοιχείων, ορίζοντια ανάλυση, έτος βάσης.

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να μας εισάγει στους ορισμούς των δεικτών ρευστότητας και πως χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν την οικονομική κατάσταση της εκάστοτε εταιρείας σε σχέση με τα παρελθόντα στοιχεία της καθώς και με τα στοιχεία άλλης εταιρείας.

 

Λέξεις Κλειδιά: Δείκτης γενικής ή κυκλοφοριακής ρευστότητας, δείκτης ταμειακής ρευστότητας, δείκτης άμεσης ρευστότητας.

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να μας εισάγει στους ορισμούς των δεικτών δραστηριότητας και πως χρησιμοποιούνται για να ερμηνεύσουν την οικονομική κατάσταση της εκάστοτε εταιρείας σε σχέση με τα παρελθόντα στοιχεία της καθώς και με τα στοιχεία άλλης εταιρείας. Τα μεγέθη αυτά συγκεκριμενοποιούνται με την χρήση αριθμοδεικτών εκφράζοντας τη σχέση μεταξύ πωλήσεων και διάφορων περιουσιακών στοιχείων.

Λέξεις κλειδιά: αριθμοδείκτης ταχύτητας εισπράξεων απαιτήσεων, αριθμοδείκτης απαιτήσεων προς το ύψος πήρωτέων λογαριασμών, αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων.

Στην ενότητα αυτή θα συνεχίσουμε την γνωριμία μας με τους υπόλοιπους δείκτες δραστηριότητας και πως αυτοί χρησιμοποιούνται μέσα από χρήσιμα παραγείγματα.

 

Λέξεις Κλειδιά: Αριθμοδείκτης ταχύτητας κυκλοφορίας ενεργητικού, παγίων, ιδίων κεφαλαίων

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να μας εισάγει στους αριθμοδείκτες αποδοτικότητας και του τρόπου που χρησιμοποιούνται. Μερικοί από αυτόυς είναι οι εξής: Περιθώριο Μεικτού Κέρδους, Περιθώριο Καθαρού Κέρδους, Συνδυασμένος αριθμοδείκτης αποδοτικότητας ενεργητικού κλπ.

 

Λέξεις Κλειδιά: αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, αριθμοδείκτες δαπανών λειτουργίας.

Ο σκοπός της ενότητας αυτής είναι να μας εισάγει στους αριθμοδείκτες διάρθρωσης κεφαλαίων και βιωσιμότητας και του τρόπου που χρησιμοποιούνται καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν τη μακροχρόνια πορεία της επιχείρησης μέσω της μελέτης της διάρθρωσης των κεφαλαίων της επιχείρησης.

 

Λέξεις Κλειδιά: διάρθρωση κεφαλαίων, 

Στην ενότητα αυτήν σκοπός είναι η παρουσίαση των επενδυτικών αριθμοδεικτών και πως οι επενδυτές αποφασίζουν αν θα πρέπει να αγοράσουν, να πωλήσουν ή να διατηρήσουν την επένδυσή τους σε μετοχικούς τίτλους μιας επιχείρησης.

 

Λέξεις κλειδιά: επένδυση, διακράτηση ή πώληση τίτλων, μέρισμα, εσωτερική αξία, μετοχή.

Στην ενότητα αυτήν σκοπός είναι η παρουσίαση των επενδυτικών αριθμοδεικτών και πως οι επενδυτές αποφασίζουν αν θα πρέπει να αγοράσουν, να πωλήσουν ή να διατηρήσουν την επένδυσή τους σε μετοχικούς τίτλους μιας επιχείρησης.

 

Λέξεις κλειδιά: επένδυση, διακράτηση ή πώληση τίτλων, μέρισμα, εσωτερική αξία, μετοχή.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  7708
Αρ. Προβολών :  59854

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -