Χρηματοοικονομική των επιχειρήσεων

Καραμάνης Κωνσταντινος

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να διδάξει αναλυτικά τις θεμελιώδεις έννοιες και τις τεχνικές της χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων, σε ανώτερο επίπεδο , καλύπτοντας μια σειρά σύγχρονων μεθόδων εταιρικής χρηματοδότησης και προχωρημένων θεμάτων χρηματοοικονομικής διοίκησης . Αναλυτικότερα ο σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία λήψης αποφάσεων της χρηματοδότησης , τις προβλέψεις και τις μεθόδους αξιολόγησης επενδύσεων , καθώς και τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Κωδικός: ACC100
Κατηγορία: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά Δημιουργού
CC - Αναφορά Δημιουργού

Θεματικές Ενότητες

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθούν οι τρείς θεμελιώδεις αρχές της χρηματοοικονομικής διοικητικής ( οι αρχές της επένδυσης ,της χρηματοδότησης και του μερίσματος) καθώς και να γίνει η ανάλυση του στόχου της μεγιστοποίησης της αξίας της επιχείρησης ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της θεωρίας της χρηματοοικονομικής διοικητικής.

Λέξεις κλειδιά : Χρηματοδοτική αρχή ,μερισματική αρχή, επενδυτική αρχή.

 

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθούν οι επιλογές που διαθέτει μια επιχείρηση τόσο σε όρους δανειακών κεφαλαίων όσο και ιδίων κεφαλαίων και για το πώς μεταβάλλονται διαχρονικά αυτές οι επιλογές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης. Συγκεκριμένα θα αναλύσουμε τον τρόπο μεταβολής των επιλογών της επιχείρησης καθώς αυτή μεταλλάσσεται από μια μικρή , μη εισηγμένη επιχείρηση σε μία μεγάλη εισηγμένη.

 

Λέξεις κλειδιά : Δανειακά κεφάλαια, ίδια κεφάλαια , κατηγοριοποίηση αξιογράφων , κοινές μετοχές , αξιολόγηση κοινών μετοχών

 

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να εξεταστούν οι διαφορετικές διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης που διαθέτει μια επιχείρηση, οι επιλογές αυτές αντιπροσωπεύουν εξωτερική χρηματοδότηση δηλαδή κεφάλαια που αντλούνται εκτός της επιχείρησης.

 

Λέξεις κλειδιά : δικαιώματα εξαρτώμενης αξίας, δικαιώματα πώλησης , τραπεζικός δανεισμός , ομόλογα

 

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθούν τα διάφορα αξιόγραφα τα οποία παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά δανειακών κεφαλαίων αλλά διαθέτουν και χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων.

 

Λέξεις κλειδιά : λειτουργική μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση, ταμειακές ροές μισθώσεων, υβριδικά αξιόγραφα, δικαιώματα προαίρεσης.

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθούν οι τέσσερις μεταβάσεις χρηματοδότησης κατά τις οποίες η πηγή χρηματοδότησης μιας επιχείρησης μεταβάλλεται από την εισαγωγή μιας νέας χρηματοδοτικής επιλογής. Η πρώτη λαμβάνει χώρα όταν μια μη εισηγμένη επιχείρηση προσεγγίζει ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια ή καινοτομικά επιχειρηματικά κεφάλαια για να αντλήσει νέα χρηματοδότηση.

 

Λέξεις κλειδιά : άντληση κεφαλαίων , κεφάλαιο σποράς , καινοτομικά κεφάλαια, προεξοφλημένη τερματική αξία.

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθούν οι δύο επόμενες μεταβάσεις χρηματοδότησης κατά τις οποίες η δεύτερη μετάβαση συμβαίνει όταν μια μη εισηγμένη επιχείρηση αποφασίζει να προσφέρει τμήμα του μετοχικού της κεφαλαίου στις χρηματοοικονομικές αγορές και να γίνει μια εισηγμένη επιχείρηση. Η τρίτη λαμβάνει χώρα όταν μια εισηγμένη επιχείρηση αποφασίζει να απευθυνθεί εκ νέου στις αγορές μετοχών για να αντλήσει περισσότερα ίδια κεφάλαια.

 

Λέξεις κλειδιά :επενδυτική τράπεζα, δημόσια εγγραφή, κατανομή μετοχών , προμήθεια αναδόχου, γενική εγγραφή, άμεση τοποθέτηση, προσφορά δικαιωμάτων αγοράς, υβριδικά κεφάλαια

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθεί η τέταρτη μετάβαση που πραγματοποιείται όταν μια εισηγμένη επιχείρηση αποφασίζει να αντλήσει δανειακά κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων. Στη συνέχεια επιχειρείται ανάλυση της διαδικασίας έκδοσης νέων μετοχών και έκδοσης ομολόγων.

 

Λέξεις κλειδιά :Καινοτομικά επιχειρηματικά κεφάλαια , χρηματοδότηση με μετοχές, χρηματοδότηση με ομόλογα , δικαιώματα προτίμησης, ανοικτές εγγραφές

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθεί γιατί μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί δανειακά κεφάλαια αντί για ίδια κεφάλαια . Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα οφέλη της χρήσης των δανειακών κεφαλαίων αντί για τα ίδια κεφάλαια.

Λέξεις κλειδιά : Οφέλη δανειακών κεφαλαίων, ετήσιο φορολογικό όφελος, κόστος χρεοκοπίας

 

 

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθεί ο δανεισμός των κεφαλαίων και πως ενδέχεται να εκθέσει την επιχείρηση σε χρεοκοπία και ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς επίσης και να αυξήσει τα προβλήματα αντιπροσώπευσης .

Λέξεις κλειδιά : κόστος αντιπροσώπευσης , κόστος διαμεσολάβησης , ομολογιακό δάνειο , απώλεια ευελιξίας.

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να παρουσιάσουμε τα επιχειρήματα τα οποία στηρίζουν την άποψη ότι στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει βέλτιστη κεφαλαιακή δομή, η πιο σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό είναι το θεώρημα Modigliani- Miller.Στη συνέχεια αναλύεται το μίγμα χρηματοδότησης που επιλέγουν οι επιχειρήσεις , ανάλογα με το στάδιο του κύκλου ζωής τους εξετάζοντας συγκρίσιμες επιχειρήσεις ή ακολουθώντας μια χρηματοοικονομική ιεραρχία σύμφωνα με την οποία τα παρακρατηθέντα κέρδη είναι η προτιμώμενη επιλογή και οι μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές η λιγότερο προτιμούμενη.

 

Λέξεις κλειδιά :Θεώρημα  Modigliani- Miller, κεφαλαιακή δομή, μίγμα χρηματοδότησης.

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να καταδείξουμε πως αποφασίζουν οι επιχειρήσεις σχετικά με το ποσό που θα διανείμουν υπό τη μορφή μερισμάτων και πως καταβάλλονται στην πραγματικότητα τα μερίσματα αυτά στους μετόχους. Στη συνέχεια εξετάζουμε δυο ευρέως χρησιμοποιούμενους τρόπους μέτρησης του ποσού που διανέμει μια επιχείρηση σε μερίσματα το ποσοστό διανομής μερίσματος και τη μερισματική απόδοση.

 

   Λέξεις κλειδιά :Μερισματική πολιτική , διανομή μερίσματος, δείκτης μερισματικής απόδοσης, δείκτης διανομής μερίσματος.

 

Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να εξετάζουμε δυο ευρέως χρησιμοποιούμενους τρόπους μέτρησης του ποσού που διανέμει μια επιχείρηση σε μερίσματα το ποσοστό διανομής μερίσματος και τη μερισματική απόδοση.

 

   Λέξεις κλειδιά :διαφορές μερισματικής πολιτικής , μερισματική απόδοση, ποσοστά διανομής μερίσματος.

Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να αναλυθεί η διάκριση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής χρηματοδότησης καθώς και τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποσότητα των κεφαλαίων που αντλούν οι επιχειρήσεις από κάθε πηγή. Στη συνέχεια στρέφουμε την προσοχή μας στην εξωτερική χρηματοδότηση και εξετάζουμε το πώς και γιατί οι χρηματοδοτικές επιλογές ενδέχεται να μεταβληθούν καθώς η επιχείρηση περνά από διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής της, από το ξεκίνημα ως την επέκταση και από την υψηλή ανάπτυξη στην σταθερή ανάπτυξη και την παρακμή.

 

Λέξεις κλειδιά : Εσωτερική χρηματοδότηση, εξωτερική χρηματοδότηση, βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, τρόποι χρηματοδότησης, κύκλος ζωής επιχείρησης.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  3121
Αρ. Προβολών :  46578

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -