Κλαδικά Λογιστικά Σχέδια

Διακομιχάλης Μιχαήλ

Περιγραφή

Ανάλυση όλων των Ειδικών Θεμάτων των συναλλαγών που αποτελούν μέρος της δραστηριότητας των Ναυτιλιακών, Ξενοδοχειακών και Τραπεζικών Επιχειρήσεων.

Για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις προτείνεται ένα λογιστικό σχέδιο που να μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση οικονομικών λογαριασμών, μεγεθών και αξιών, καθώς και η λογιστική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων οικονομικών μονάδων και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων με την μικρότερη δυνατή παρέμβαση στην δομή των λογαριασμών ΕΓΣΛ.

Για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποδεικνύεται και ερμηνεύεται ο τρόπος αντιμετώπισης των λογιστικών ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων που απαντώνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέσα από την ανάπτυξη ενός κατάλληλα διαρθρωμένου σχεδίου λογαριασμών χωρίς την αλλοίωση της δομής του ΕΓΛΣ.

Και τέλος, παρουσιάζεται η δομή και η διάρθρωση του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου των Τραπεζών και αναπτύσσονται οι βασικές τραπεζικές εργασίες και τα τραπεζικά προϊόντα. Επίσης, γί

Περισσότερα  
Κωδικός: ACC110
Κατηγορία: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση

Θεματικές Ενότητες

 Η αυξημένη ζήτηση μεταφορικού έργου λόγω της διεθνής οικονομικής ανάπτυξης και η παγκοσμιοποίηση των αγορών οδήγησαν στην αύξηση της ναυτιλίας. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη παρακολούθησης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μέσω της ναυτιλιακής λογιστικής.

 

Λέξεις - Κλειδιά: ναυτιλία, ροή συναλλάγματος, πλοίο, τεχνικά χαρακτηριστικά, χωρητικότητα, σημαία ευκαιρίας ή ευκολίας

Συνεχίζουμε στην ενότητα αυτήν εξετάζοντας το λογιστικό σχέδιο και τις εγγραφές που γίνονται στην ναυτιλιακή λογιστική μέσω παραδειγμάτων.

 

Λέξεις - Κλειδιά: λογιστικό σχέδιο, εγγραφές.

Συνεχίζουμε στην ενότητα αυτήν με παραδείγματα λογιστικής παρακολούθησης με τον τρόπο του Λογαριασμού Αξίας. Δίνονται παραδείγματα που αφορούν εγγραφή με πλοίο υπό κατασκευή και αγορά μεταχειρισμένου πλοίου.

 

Λέξεις - Κλειδιά: λογαριασμός αξίας

Συνεχίζουμε με εγγραφές ναύλωσης του πλοίου κατά ταξίδι, με εγγραφές μισθωμάτων χρονοναύλωσης. Επιπλέον θα δούμε με παραδείγματα πως καταχωρούνται οι ασφαλιστικές απαιτήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Λέξεις - Κλειδιά: ναυσόσημο, εγγραφή ναύλωσης, ασφαλιστικές απαιτήσεις, ναυτιλιακός πράκτορας

Θα δούμε τι αφορά ο λογαριασμός πλοιάρχου, ποια η χρήση του και πως γίνονται οι εγγραφές.

 

Λέξεις - Κλειδιά: λογαριασμός πλοιάρχου, εμβάσματα, προκαταβολές, μισθοδοσία

Στην ενότητα αυτήν θα ασχοληθούμε με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι λογαριασμοί για να απεικονίσουν τα οικονομικά γεγονότα της επιχείρησης. Σημαντικοί για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι οι δείκτες πληρότητας, εσόδων, κόστους, οικονομικού αποτελέσματος. Στην συνέχεια θα ασχοληθούμε με τους λογαριασμούς της 1ης ομάδας.

 

Λέξεις - Κλειδιά: ξενοδοχειακή επιχείρηση

Συνεχίζουμε με τους λογαριασμούς 3ης, 4ης και 5ης ομάδας και με παραδείγματα για κάθε περίπτωση.

 

Λέξεις κλειδιά: πελάτες, χρεώστες διάφοροι, κεφάλαιο, αποθεματικά, προβλέψεις, προμηθευτές, γραμμάτια πληρωτέα, πιστωτές διάφοροι, υποχρεώσεις από φόρους η τέλη.

Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους λογαριασμούς 6ης, 7ης, 9ης και 10ης ή 0ης ομάδας και με παραδείγματα για κάθε περίπτωση.

 

Λέξεις - Κλειδιά: αμοιβές προσωπικού, παροχές τρίτων, τόκοι, αποσβέσεις παγίων στοιχείων, πωλήσεις εμπορευμάτων, έσοδα κεφαλαίων.

Μετά την παρουσίαση των λογαριασμών, σε αυτήν την ενότητα θα μάθουμε τι είναι η κατάσταση ημερήσιας κίνησης πελατών ή Main Courante ( MC ) και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει για την σωστή ενημέρωση του λογιστηρίου. Επιπλέον θα μάθουμε με ποιους φορολογικούς συντελεστές προστιθέμενης αξίας επιβαρύνεται ο ξενοδοχειακός κλάδος. Και τέλος  με ποιους συντελεστές γίνεται η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

 

Λέξεις - Κλειδιά: κατάσταση ημερήσιας  κίνησης, φόρος προστιθεμένης αξίας, αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων.

Οι τράπεζες είναι πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αφού λάβουν τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποδέχονται καταθέσεις και χορηγούν πιστώσεις. Θα εξετάσουμε αναλυτικά τη δομή και διάρθρωση του Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου Τραπεζών ( ΚΛΣΤ ) και τις διαφορές που υπάρχουν με τους ΕΓΛΣ.

 

Λέξεις - Κλειδιά: πιστωτικό ίδρυμα, καταθέσεις, χορηγήσεις

Η ενότητα αυτή θα ασχοληθεί με δύο θέματα:

  • Τον εκτοκισμό των λογαριασμών: αφορά την διαδικασία των τόκων για συγκεκριμένο χρονικά διάστημα ( τόκοι που έχουν καταστεί δεδουλευμένοι ). Η Τράπεζα προχωρά σε εκτοκισμό των λογαριασμών όταν το προβλέπει η νομοθεσία και όταν η Τράπεζα οφείλει να συντάξει τις οικονομικές τις καταστάσεις ( κάθε τρίμηνο ).
  • Τα προϊόντα χορηγήσεων: χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις όπως π.χ. το κεφάλαιο κίνησης και τις μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες χορηγήσεις που αφορούν την απόκτηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων.

 

Λέξεις - Κλειδιά: εκτοκισμός λογαριασμών, βραχυπρόθεσμες - μεσοπρόθεσμες - μακροπρόθεσμες χορηγήσεις.

Στην ενότητα αυτήν θα συνεχίσουμε με παραδείγματα που αφορούν τα προϊόντα χορηγήσεων της προηγούμενης ενότητας.

Επίσης θα δούμε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά δηλαδή που ο δανειολήπτης τους έχει πρόβλημα με την ομαλή αποπληρωμή τους, καταχωρούνται στους λογαριασμούς της Τράπεζας.

 

Λέξεις - Κλειδιά: μη εξυπηρετούμενο δάνειο, προβλέψεις, δανειολήπτης, επισφαλής χορήγηση.

Οι λογαριασμοί αποτελεσμάτων είναι το σύνολο των εξόδων μιας τράπεζας και συγκεκριμένα οι αμοιβές προσωπικού, αποσβέσεις, γενικά διοικητικά έξοδα. Οι τράπεζες λογίζουν τους τόκους των στοιχείων του ενεργητικού τους ως έσοδα.

Στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων υπολογίζονται τα καθαρά κέρδη τους όταν το σύνολο των εσόδων τους μειωθεί από τα συνολικά έξοδά τους.

 

Λέξεις - Κλειδιά: αμοιβές προσωπικού, διοικητικά έξοδα, αποσβέσεις, καθαρά κέρδη, οικονομικές καταστάσεις.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A+

Αρ. Επισκέψεων :  4083
Αρ. Προβολών :  46695

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -