Ρύπανση Υδάτινων Πόρων (Θεωρία)

Μενέλαος Θεοχάρης

Περιγραφή

Οι παρόντες σημειώσεις αναφέρονται στο Μάθημα Ρύπανση Υδάτινων Πόρων του νέου προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου. Στόχος των σημειώσεων αυτών είναι η εισαγωγή του σπουδαστή των γεωεπιστημών, και πιο συγκεκριμένα του σπουδαστή Τμημάτων Τεχνολογίας Γεωπονίας, στο αντικείμενο της ποιότητας των υδάτινων πόρων και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος. Στον πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή αναφορικά με τους υδατικούς πόρους και τους κινδύνους που παρουσιάζονται και έχουν ως αποτέλεσμα της υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται τα υδάτινα οικοσυστήματα. Γίνεται μια κατηγοριοποίησή τους και αναλύονται τα γεωλογικά, φυσικά, βιολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά τους. Στο ίδιο κεφάλαιο περιγράφονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα επιφανειακά ύδατα. Αρχικά αναφέρονται τα κυριότερα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, ενώ στη συνέχεια περιγράφονται οι κυριότεροι ρύποι και οι μέθοδοι αντι

Περισσότερα  
Κωδικός: TEXG114
Κατηγορία: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ » Προπτυχιακό
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα
CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Θεματικές Ενότητες

Η παρούσα διάλεξη είναι εισαγωγική και αναφέρεται στο περίγραμμα του μαθήματος. Επίσης αναφέρονται τα κυριότερα ζητήματα, αναφορικά με τη ρύπανση των υδάτινων πόρων και αναλύονται οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία. 

Διάλεξη 1

 

Λέξεις Κλειδιά: ρύπανση νερών, επικίνδυνα απόβλητα, τοξικά απόβλητα, χημικές οργανικές ενώσεις, ανόργανες ενώσεις.

Στην παρούσα διάλεξη αναφέροντια και αναλύονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά των φυσικών οικοσυστημάτων.

Διάλεξη 2

 

Λέξεις Κλειδιά: βιογεωχημικοί κύκλοι, οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων, υδρογραφικό δίκτυο, υγρότοποι.

Αναφέρεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτινων πόρων. Η ποιότητα του νερού εξαρτάται απο τα φυσικά, βιολογικά και χημικά χαρακτηριστικά.

Διάλεξη 3

 

Λέξεις Κλειδιά: ποιοτικά χαρακτηριστικά νερού, ανόργανα συστατικά, οργανικά συστατικά, αιωρούμενο υλικό, χρώμα, οσμή και γεύση, θερμοκρασία, θολερότητα, αγωγιμότητα, PH, ολικά διαλυμένα και αιωρούμενα συστατικά, βαρέα μέταλλα.

Στην διάλεξη αυτή αναλύονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιφανειακών υδάτων. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες ρύπανσης των επιφανειακών νερών από παθογόνους μικροοργανισμούς, υδρογονάνθρακες, όξινη βροχή, συνθετικά επιφανειοδραστικά κ.α.

Διάλεξη 4

 

Λέξεις Κλειδιά: επιφανειακά νερά, αξιοποίηση υδατικών πόρων, βιολογικοί δείκτες, ρύπανση λιμνών, υδρόφοβοι ρύποι (NAPL'S), θερμική ρύπανση, ευτροφισμός λιμνών.

Δίνονται τα κυριότερα μέτρα και μέθοδοι για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων πόρων.

Διάλεξη 5

 

Λέξεις κλειδιά: Οδηγία 86/278/ΕΟΚ, ''κανόνες συμπεριφοράς'', πρωτογενής ρύπανση, δευτερογενής ρύπανση, μέτρα πρόληψης, μέτρα θεραπείας.

Περιγράφεται η οδηγία 2000/60. Αναλύονται ο σκοπός, οι στόχοι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την επιτευξη των στόχων που θέτει η οδηγία πλαίσιο.

Διάλεξη 6

 

Λέξεις Κλειδιά: χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, Φάση 1, Φάση 2, δράσεις, προγράμματα παρακολούθησης (monitoring), Ν.3199/2003.

Η παρούσα διάλεξη αναφέρεται στα χαρακτηριστικά και είδη των εδαφών και των υπόγειων νερών. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις κατηγορίες του νερού μέσα στο έδαφος, στα βακτηριολογικά χαρακτηριστικά των υπόγειων νερών, στην υπόγεια ρύπανση καθώς και στην επίδραση των χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου.

Διάλεξη 7

 

Λέξεις Κλειδιά: κοκκώδη,ρωγμώδη πετρώματα, ολικό πορώδες, ενεργό πορώδες συντελεστής ομοιομορφίας U, χημικές ουσίες.

Η ενότητα αναφέρεται στις κυριότερες πηγές ρύπανσης των υπόγειων νερών. Η ρύπανση των υπόγειων νερών έχει σχέση σχεδόν με όλες τις φάσεις του υδρολογικού κύκλου.

Διάλεξη 8

 

Λέξεις κλειδιά: υδρολογικός κύκλος, ρύπανση νερού, μόλυνση νερού.

Η παρούσα διάλεξη αναφέρεται στις πηγές υπόγειων νερών από νιτρικά καθώς και στον υδρολογικό κύκλο του αζώτου αλλά και τις συνέπειες που προκύπτουν από την ύπαρξη νιτρικών στην υγεία. Επίσης γίνεται αναφορά στην υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων από την διείσδηση του θαλασσινού νερού ενώ ακολουθεί και μελέτη της εξάπλωσης του μετώπου υφαλμύρωσης.

Διάλεξη 9

 

Λέξεις κλειδιά: νιτρορύπανση, υφαλμύρινση, υδρολογικός κύκλος αζώτου, νιτρικά.

Η απορρύπανση έχει ως σκοπό την ανάληψη ενεργειών για την αποκατάστση των υπόγειων υδροφορέων που έχουν ρυπανθεί ή τον περιορισμό της επέκτασης της ρύπανσης σε άλλες περιοχές. Γίνεται αναφορά στις μεθόδους απορρύπανσης και στην εξυγίανση με βιολογικές μεθόδους.

Διάλεξη 10

 

Λέξεις κλειδιά: απορρύπανση υπόγειων υδροφορέων, ρυπαντές, απονίτρωση, φυτοδιήθηση.

Η παρούσα ενότητα αναφέρεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αρδευτικού νερού και στα κριτήρια ποιότητας του αρδευτικού νερού.

Διάλεξη 11

 

Λέξεις κλειδιά: ποιότητα νερού, καλοί δείκτες, αλάτότητα, περιεκτικότητα σε νάτριο, περιεκτικότητα σε ανθρακικά ανιόντα και βόριο, περιεκτικότητα σε βιοκτόνα.

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται τα διάφορα συστήματα ταξιμόμησης του αρδευτικού νερού.

Διάλεξη 12

 

Λέξεις Kλειδιά: ηλεκρτρική αγωγιμότητα, τιμή S.A.R, σκληρότητα, σύστημα doneen, "ενεργός αλατότητα".

Η παρούσα ενότητα αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των λυμάτων και στην τεχνολογία επεξεργασίας των λυμάτων καθώς και στην επανάχρηση των αστικών λυμάτων στις Μεσογειακές χώρες

Διάλεξη 13

 

Λέξεις κλειδιά: λύματα, οργανικές ουσίες, ανόργανες ουσίες, πρωτοβάθμια επεξεργασία, δευτεροβάθμια επεξεργασία, Μεσογειακές χώρες.

Ανοικτό Ακαδ. Μάθημα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα
Επίπεδο: A-

Αρ. Επισκέψεων :  4011
Αρ. Προβολών :  36052

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -