Μαθησιακοί στόχοι

Μαθησιακοί στόχοι

Δεν έχει νόημα να καθόμαστε και να απαριθμούμε τι πήγε στραβά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και τόσοι πολλοί από εσάς φοβηθήκατε τη Χημεία. Όπως τόνισα και στη διάλεξη, θα κοιτάξουμε τη Χημεία κατάματα, και δεν θα τη φοβηθούμε καθόλου! Θα μάθουμε ένα-ένα τα μυστικά της και τον τρόπο σκέψης των χημικών, και απ’ εκεί και πέρα θα ταιριάξουν όλα, όπως και σε μια σπαζοκεφαλιά ή ένα πάζλ!

Ένας μεγάλος Καναδός χημικός και βιοχημικός, ο Keith Laidler, έγραψε ότι «η χημεία συνδυάζει τόσο τη ποιοτική όσο και τη ποσοτική σκέψη», για να συμπληρώσει ο Άινστάιν ότι «η χημεία είναι δύσκολη, κυρίως για τους χημικούς»! Ο πρώτος εννοούσε ότι δεν χρειάζεται πάντα να κάνει κανείς ακριβείς υπολογισμούς στη χημεία, αλλά πρέπει να ξέρει πότε πρέπει και πότε δεν είναι ανάγκη να γίνουν τέτοιοι υπολογισμοί. Ο δεύτερος, ότι στην εποχή του οι χημικοί το έβρισκαν πολύ δύσκολο να καταλάβουν πολλές έννοιες της ατομικής, κυρίως, φυσικής.

Πώς θα βγούμε λοιπόν, από αυτό το χάος; Πολύ απλά με το να λύνουμε ασκήσεις. Πέρα από τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις στο φυλλάδιο που σας έδωσα, στη διάλεξη θα λύνονται και ασκήσεις, στις ιστοσελίδες εργαστηρίου και διάλεξης θα αναρτώνται όλο και περισσότερες ασκήσεις (με τις απαντήσεις τους και λυμένα παραδείγματα), ώστε η κατανόηση της ύλης να προκύπτει αβίαστα από τη λύση των ασκήσεων.

Θα πρέπει στο τέλος κάθε εβδομάδας να έχετε λύσει όλες τις σχετικές ασκήσεις στο κεφάλαιο που έχει καλυφθεί στη θεωρία, ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και διαίσθηση. Μετά από αυτό, θα μπορείτε να λύσετε όποια άσκηση!

Περιεχόμενο μαθήματος

Περιεχόμενο μαθήματος

Το μάθημα του εργαστηρίου της γεωργικής χημείας εισάγει τους φοιτητές στο χώρο του εργαστηρίου. Για αυτόν το λόγο πέρα από την εκμάθηση της θεωρίας και την εκπόνηση των εργαστηριακών ασκήσεων το περιεχόμενο του μαθήματος επικεντρώνεται στα παρακάτω:

1. Κανονισμοί εργαστηρίου γεωργικής χημείας

2. Γυαλικά εργαστηρίου γεωργικής χημείας

3. Εργαστηριακά όργανα χημείας

4. Παρασκευή διαλυμάτων

5. Απεικόνιση μορίων

6. Προσδιορισμός του Ph διαλυμάτων

7. Ογκομετρήσεις εξουδετέρωσης

8. Μέθοδοι διαχωρισμού

9. Φασματοφωτομετρία, νόμος Lambert-Beer

10. Ανόργανη ποιοτική ανάλυση

11. Συμπλοκομετρικές ογκομετρήσεις

Προαπαιτούμενα

Προαπαιτούμενα

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στη Χημεία. Παρ'όλα αυτά βασική γνώση μαθηματικών πράξεων, ανάγνωση χημικών τύπων αλλά και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι απαραίτητα. 

Βιβλιογραφία

Βιβλιογραφία

Λάλια-Καντούρη Μ., Παπαστεφάνου Σ. Γενική και Ανόργανη Χημεία: Αρχές και Εργαστηριακές Ασκήσεις, 2η έκδοση,  Εκδόσεις Ζήτη, Θεσασαλονίκη, 2012.

Ταμουτσίδη Ευστ. Γεωργική Χημεία, Β έκδοση, Εκδόσεις Γράμμα, Θεσσαλονίκη, 2008.

Ξένου ΚΔ, Ξένου Ε. Γενική και Ανόργανη Χημεία, Μακεδονικές Εκδόσεις, Θεσασαλονίκη, 2009.

Σημειώσεις Γεωργικής Χημείας, της Δρ. Κιτσιούλη Ειρήνης. Αυτό αφορά μόνον φοιτητές μεγαλύτερων εξαμήνων από το πρώην Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.