Ψυχολογία της Υγείας

Θεματικές Ενότητες

6. Συναισθηματικές αντιδράσεις και ανάγκες ασθενών με χρόνια ή / και απειλητική ασθένεια


Παρουσιάζονται οι συναισθηματικές αντιδράσεις, οι ανησυχίες και οι ανάγκες των ασθενών σε όλες τις φάσεις της πορείας μιας χρόνιας ή / και απειλητικής ασθένειας, καθώς και οι στόχοι ενός προγράμματος στήριξης.

Λέξεις κλειδιά: Χρόνια ασθένεια, διεργασία προσαρμογής, πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης 

Δείτε την βιντεοσκόπηση εδώ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Μάθημα 6ο: Συναισθηματικές αντιδράσεις και ανάγκες ασθενών με χρόνια ή / και απειλητική ασθένεια
Μάθημα 6ο: Συναισθηματικές αντιδράσεις και ανάγκες ασθενών με χρόνια ή / και απειλητική ασθένεια

Άσκηση: Μελετήστε τις παρακάτω περιπτώσεις και αναφέρετε σε ποιό στάδιο επεξεργασίας της ασθένειας βρίσκεται η καθεμιά.  Σε ποιά στοιχεία βασίζετε την απάντησή σας;

Περίπτωση 1η:

Η Κα Ζ., 62 ετών, νοσηλεύεται σε ογκολογική κλινική, λόγω καρκίνου στομάχου. Πρόσφατα ο θεράπων γιατρός της ανακοίνωσε τη διάγνωση της ασθένειας κι από εκείνη την ημέρα κλαίει διαρκώς. Είναι έντονα θρησκευόμενη και κάθε μέρα προσεύχεται στο Θεό να της δώσει υγεία. Κάνει τάματα, επικοινωνεί με τον πνευματικό της και παρακαλάει να βγει γρήγορα από το νοσοκομείο για να μπορέσει να πάει στην εκκλησία. Επίσης, κάθε φορά που μιλάει με το γιατρό της, του λέει πόσο εκτιμάει τη φροντίδα που της παρέχει και του ζητάει λεπτομερείς οδηγίες για καθετί (αν πρέπει να φάει και πόσο, αν πρέπει να σηκώνεται από το κρεβάτι κ.ά.).  Δηλώνει ότι θέλει να ζήσει και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει.

Περίπτωση 2η:

Η Κα Γ. είναι 32 ετών, μητέρα δυο παιδιών, ηλικίας 6 και 4 ετών αντίστοιχα, και πρόσφατα έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο πνεύμονα. Μετά το αρχικό shock, είναι έντονα ανήσυχη, δεν κοιμάται σχεδόν καθόλου και παραμένει στο σπίτι. Συνεχώς μονολογεί «Γιατί σε μένα; Είμαι μόνο 32 ετών! Εγώ ποτέ δεν κάπνισα, ποτέ δε δούλεψα κάπου που να έχει χημικές ουσίες. Δεν έχω κάνει κακό σε κανένα! Γιατί σε μένα! Εγώ έχω δυο μικρά παιδιά, τι θα απογίνουν; Πάντα έκανα γυμναστική και πρόσεχα τη διατροφή μου. Στην οικογένειά μου δεν είχαμε ποτέ τέτοια προβλήματα υγείας! Γιατί σε μένα;»