Ψυχολογία της Υγείας

Θεματικές Ενότητες

8. Παιδί και χρόνια ασθένεια

Η ανάπτυξη των εννοιών της υγείας και της ασθένειας στα παιδιά, ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο. Επιπτώσεις της νοσοκομειακής φροντίδας. Πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της νοσηλείας. Αντιδράσεις της οικογένειας στη χρόνια ασθένεια του παιδιού. Στόχοι της ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Λέξεις Κλειδιά: Παιδί και ασθένεια, ενημέρωση, πρόληψη, πρόγραμμα παρέμβασης στην οικογένεια.

Δείτε την βιντεοσκόπηση εδώ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Μάθημα 8ο: Παιδί και χρόνια ασθένεια
Μάθημα 8ο: Παιδί και χρόνια ασθένεια

Άσκηση: Αφού μελετήσετε την παρακάτω περίπτωση, να αναφέρετε τις κυριότερες ανησυχίες και τα πιθανά συναισθήματα της έφηβης ασθενούς.

Περίπτωση: Η Μαρία, 14 ετών, έχει διαγνωστεί με οστεοσάρκωμα. Το αριστερό της πόδι έχει ακρωτηριαστεί λίγο πιο πάνω από το γόνατο. Έχει διακόψει τη Γ' Γυμνασίου και κάθε εβδομάδα, μαζί με τη μητέρα της (που έχει αφήσει τη δουλειά της και τα άλλα δυο μικρότερα παιδιά της στους παππούδες) ταξιδεύει 400χλμ., προκειμένου να κάνει χημειοθεραπεία σε ογκολογικό κέντρο, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση, γι' αυτό ο πατέρας αναγκάστηκε να ξεκινήσει και δεύτερη δουλειά. Κάθε φορά παραμένει στο νοσοκομείο, τουλάχιστον 3 ημέρες. Πάντα είναι μελαγχολική και μερικές φορές επιθετική με το προσωπικό. Η μητέρα της, έκπληκτη γι’ αυτή τη συμπεριφορά της Μαρίας, προσπαθεί να απολογηθεί και ζητάει διαρκώς συγνώμη. Η Μαρία αρνείται να μιλήσει με ειδικό.